top of page

Τα παιχνίδια ρόλων, ο μεγάλος θεραπευτής.


Τα παιχνίδια ρόλων είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο παιδικό παιχνίδι.Μέσα από αυτά το παιδί έχει την δυνατότητα να εκφρασθεί συναισθηματικά, ν΄αυτοσχεδιάσει, να σκηνοθετήσει και να παίξει διάφορους ρόλους που του επιτρέπουν να εκφράσει  όσα αισθάνεται και να προετοιμαστεί για τον κόσμο των μεγάλων αργότερα.

Μ΄ενα μικρό καροτσάκι θα υποδυθεί την μαμά βάζοντας το μωρό μέσα και πηγαίνοντας το βόλτα απο δωμάτιο σε δωμάτιο. Στην μικρή κουζινίτσα θα μαγειρέψει ένα φανταστικό νοστιμότατο φαγητό ενώ με τ΄ακουστικά του γιατρού θα  κάνει την ιατρική εξέταση μεταφέροντας και την προσωπική του εμπειρία από τον παιδίατρο

Με τη μάσκα του λύκου θα γίνει λύκος ή φάντασμα ξορκίζοντας τους φόβους και εκφράζοντας συναισθήματα χωρίς φίλτρα χάρη στην δραματοποίησή του.

Με άλλα λόγια θα επιτρέψει στον εαυτό  του να ζήσει αυτά τα συναισθήματα χωρίς περιορισμούς επειδή  τα προσποιείται.

  • Με τα παιχνίδια ρόλων έχει την ευκαιρία να βιώσει μια μεγάλη γκάμα από συναισθήματα που θα του ήταν δύσκολο ή άβολο να τ΄ανασύρει στην επιφάνεια, όπως θυμό λύπη ντροπή ζήλια κ.αλ.

  • Επίσης μπορεί να μπει σε ρόλους που δεν του ανήκουν, π.χ του γονέα, του δασκάλου, του κακού στην ιστορία που διάβασε και τόσους άλλους ρόλους με τους οποίους μπορεί να πειραματίζεται και να συμπάσχει.

  • Το παιχνίδι ρόλων αποτελεί τον  ενισχυτή  της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και έναν πολύτιμο “θεραπευτή” αφού του επιτρέπει να βιώνει και να επεξεργάζεται συναισθήματα , ν΄αναγνωρίζει και να εμπεριέχει πλευρές του εαυτού ακόμα και αυτές που μπορούν να τον κάνουν να νιώθει άβολα.

  • Διαχειριζόμενο τα συναισθήματα του, που διαφορετικά δύσκολα θα τα εξέφραζε, σαν μή επιτρεπτά, μειώνει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και βελτιώνει τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.

  • Με τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά κινούνται σ΄ένα πεδίο μάθησης κάτι που δημιουργεί πληθώρα ερεθισμάτων, ενεργοποιεί την φαντασία και αυξάνει την αυτοπεποίθηση μέσα από τον σχεδιασμό του φανταστικού σκηνικού καθώς και την εξέλιξη των ρόλων που παίζει.

  • Ανακαλύπτει  τυχόν ταλέντα και κλίσεις.

  • Μαθαίνει την συνεργασία  με τους άλλους. Οταν αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για συνεργασία και αυξάνουμε τα επίπεδα εμπιστοσύνης μας, νιώθουμε πιο ελεύθεροι να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας χωρίς φόβους.

  • Δίνει την ευκαιρία στους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα το παιδί τους μέσα από την παρατήρηση των ρόλων που παίζει ή ακόμα να έρθουν πιο κοντά αν το παιδί σας ζητήσει να παίξετε έναν ρόλο. Αυτό είναι μια ιδανική ευκαιρία κατανόησης αλλά και αποφόρτισης μικρών και μεγάλων.

Γι αυτό το λόγο το παιχνίδι ρόλων είναι απαραίτητο για τα παιδιά  και είναι πολύ σημαντικό να το ενθαρρύνουν οι γονείς όσο το δυνατόν περισσότερο αφήνοντας τον χώρο στα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τους ρόλους που υποδύονται.Με άλλα λόγια συμβάλλουμε στην   συναισθηματική παιδεία του παιδιού μας!


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr 

bottom of page