top of page

Το μωρό μου αναζητά συνέχεια την αγκαλιά. Τι να κάνω;


Αγαπητοί γονείς, όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο, το ν΄αναζητά το λατρεμένο σας μωρό την αγκαλιά σας, είναι κάτι φυσιολογικό και δείχνει την ανάγκη του για προσκόλληση. Το νεογέννητο βρίσκεται αρχικά σε μία κατάσταση ψυχολογικής συγχώνευσης  με την μητέρα του και αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από αυτή την εμπειρία συμβιωτικής σχέσης.

Στην συνέχεια, όταν αρχίζει και αντιλαμβάνεται ν΄αντιλαμβάνεται  τον εαυτό του και την μητέρα του, σαν ξεχωριστή οντότητα, αναζητά πιο συνειδητά την συναισθηματική προσκόλληση μέσα από την φυσική εγγύτητα με αυτήν.

  • Μπορείτε λοιπόν να ικανοποιήσετε αυτή του την ζωτική ανάγκη. Η αγκαλιά, λειτουργεί σαν μια μικρή όαση τρυφερότητας, φροντίδας, ασφάλειας, όταν το μικρό σας έχει ανάγκη από στοργή αλλά και κάθε φορά, που ένα ερέθισμα εξωτερικό από το περιβάλλον ή εσωτερικό, θα του προξενήσει άγχος, δυσφορία καλ.Είναι σημαντικό πάντα να είμαστε σίγουροι ότι το μωρό δεν έχει κάποια οργανικού τύπου δυσφορία.

Κάθε φορά που τροφοδοτείται το μωρό σας, με συναισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας μέσα από την σχέση του μαζί σας, δημιουργεί εσωτερικά  σιγά σιγά μια ασφαλή βάση, στην οποία θα στηριχθεί για να δημιουργήσει άλλες όμορφες εμπειρίες από τις σχέσεις του στην ενήλικη ζωή.

  • Το να το παίρνετε αγκαλιά είναι ουσιαστικό, αλλά το πιο σημαντικό για την ψυχολογική του ανάπτυξη είναι κατά πόσο ψυχολογικά είσαστε παρούσα σ΄αυτό το αγκάλιασμα.

Αν για παράδειγμα το κρατάτε απλά αλλά μιλάτε στο τηλέφωνο, κάνετε άλλες δουλειές και γενικά η προσοχή σας είναι αλλού ή είσαστε αγχωμένη, ή το κρατάτε θυμωμένη από άλλα γεγονότα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο. Η αγκαλιά θα πάψει νάναι τόπος αλληλεπίδρασης, τρυφερότητας και ασφάλειας για το μωρό σας. Πολύ γρήγορα το άγχος θα μεταδοθεί στο μωρό και δεν θα ησυχάζει.


Κρατήστε το λοιπόν όχι μόνο με την φυσική εγγύτητα αλλά και την συναισθηματική. Χαρίστε του την προσοχή σας.

 

  • Αν νιώθετε ότι είσαστε πολύ αγχωμένη είναι καλύτερα να ηρεμήσετε πρώτα.

  • Ζητήστε την βοήθεια από τον πατέρα ή άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην φροντίδα του μωρού.

  • Αν για λόγους υγείας δεν μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά προσπαθήστε να είσαστε κοντά του, να το χαιδέψετε να το παρηγορήσετε.

  • Χρησιμοποιήστε την ευεργετική επίδραση της μουσικής, εμπλουτίστε τα ερεθίσματά του με βόλτες στη φύση.

Αν το μικρό σας  ήδη περπατά, μπορείτε να ανοίγεται την αγκαλιά σας όταν το χρειάζεται. Αφήστε το να χορτάσει από ηρεμία και γαλήνη. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα θέλει ν΄ασχοληθεί με τα δικά του πράγματα και τότε είναι χρήσιμο να παραμείνετε σαν παρουσία κοντά του χωρίς να παρεμβαίνετε στο παιχνίδι του μέχρι την στιγμή που θα σας προσκαλέσει.

Ενας άνετος χώρος  στο πάτωμα θα φιλοξενήσει και τους δύο σε μία στιγμή όμορφης συνύπαρξης.

Αυτό που είναι χρήσιμο να γνωρίζεται είναι ότι οι αγκαλιές δεν εχουν οφέλη μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.Εκκρίνεται μία χημική ουσία η οξυτοκίνη ή η ορμόνη της αγάπης, που μειώνει το άγχος και συνεπώς την αρτηριακή πίεση, αυξάνεται η σεροτονίνη που θεωρείται το φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού ενώ παράλληλα αυξάνεται το αίσθημα εμπιστοσύνης και της γενικότερης ευεξίας.

   Δημιουργώντας το κατάλληλο ψυχολογικό περιβάλλον τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας,  χτίζετε μακροπρόθεσμα, τις βάσεις για μια υγιή σχέση μαζί του.


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr 

bottom of page