top of page

Παππούδες, γιαγιάδες και νέοι γονείς σε δράση! Β΄μέρος


Προσανατολισμοί για μια αρμονική σχέση!


Αγαπητοί παππούδες εδώ μοιραζόμαστε μερικούς προσανατολισμούς που είναι χρήσιμο να τους έχετε υπόψη στην διάρκεια της σημαντικής σας συνεισφοράς , είτε με την παρουσία σας είτε με συγκεκκριμένη βοήθειά που δίνετε στους νέους γονείς και στα εγγονάκια.

Τα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Εάν είστε παππούς και γιαγιά, θα πρέπει να ανταποκριθείτε  με θετικό τρόπο στα αιτήματα των γονιών  π.χ για την ασφάλεια των εγγονιών σας ή για θέματα υγείας των παιδιών.

Η καλύτερη στάση είναι να αποφύγετε την επίθεση και να είστε ανοιχτοί. Ο γιος ή η κόρη σας δεν το κάνει αυτό για να εναντιωθεί σε εσάς, αλλά για χάρη του παιδιού τους. Να θυμάστε επίσης ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και η γνώση έχει εξελιχθεί. Ο σεβασμός των αιτημάτων των γονιών, σας επιτρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και ίσως να βλέπετε τα εγγόνια σας πιο συχνά σε ένα κλιμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Δώρα σε συννενόηση με τους γονείς.

Τα δώρα πρέπει να είναι μια πηγή χαράς και όχι αφορμή για συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς, παιδιά και παππούδες.

Για παράδειγμα παππούδες και γιαγιάδες που προσφέρουν  σενα μεγαλύτερο παιδί, ένα lapotop, playstation κλπ, ενώ οι γονείς δεν θέλουν να περνάει τον χρόνο του σε βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα μέσα στην οικογένεια. Κατά γενικό κανόνα, η αγορά δώρων  είναι χρήσιμο να γίνεται σε συνεννόηση με τους γονείς!

Σεβαστείτε τη γονική αυτονομία. Είναι επιθυμητό να αποφεύγετε να ασκείτε συνεχώς κριτική στους γονείς. Οι νέοι γονείς χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση για να αισθανθούν καλά μέσα στο γονεικό τους ρόλο. Ζουν σε μία εποχή με μεγάλες ψυχοπιεστικές συνθήκες και με μια υπερπληροφόρηση που πολλές φορές δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχιση και ερωτηματικά. Συναισθήματα ενοχών και ανεπάρκειας είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα εμπόδια  στην άσκηση του ψυχοπαιδαγωγικού τους ρόλου.

Αποφεύγετε να κάνετε κρυφά πράγματα με το παιδί και να του ζητάτε να μην το πει στους γονείς του. Είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Εκτός από την αποδυνάμωση της εξουσίας των γονέων, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και αποδυνάμωση εμπιστοσύνης στο  ίδιο το παιδί.

• Ηρεμήστε πριν μιλήσετε. Αν τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα και οι τόνοι ανεβαίνουν, καλύτερα να αναβάλετε τη συζήτηση για αργότερα.΄Εξάλλου ο τρόπος επικοινωνίας που εφαρμόζουν οι ενήλικες στο άμεσο περιβάλλον του παιδιού, αποτέλουν ένα δυνατό παράδειγμα για το μπορεί να επικοινωνεί.

Προστατέψτε το παιδί. Δύσκολες συζητήσεις πρέπει να γίνονται απουσία του παιδιού. Έτσι, δεν θα νιώθει παγιδευμένο ανάμεσα στους γονείς του και τους παππούδες του.

Αποφεύγετε να μιλάτε άσχημα για τους γονείς  ή να εκδηλώνετε αδιαφορία για την διαπαιδαγώγηση τους αναφορικά με το παιδί..Μην  χρησιμοποιείτε  το εγγονάκι σας για να μεταφέρετε διάφορα μηνύματα στους γονείς του και μην μιλάτε  γι αυτούς με υποτιμητικό τρόπο.

Μαζί σας τα παιδιά έχουν μια ακόμα ευκαιρία να μάθουν αξίες, να διασκεδάσουν, να μάθουν πράγματα και να περάσουν ευχάριστα τις ώρες που λείπουν οι γονείς τους.

Δημιουργώντας  ένα κλίμα εμπιστοσύνης τόσο με το εγγονάκι όσο και με τους γονείς του θα μπορείτε καλύτερα να δώσετε την άποψη σας όταν θα το έχουν ανάγκη.

Μην ξεχνάτε ότι η ουσιαστική αγάπη ευδοκιμεί σ΄ένα περιβάλλον αλληλοσεβασμού και σωστής οριοθέτησης. Γι αυτό πέρα από τις όποιες διαφορές διαγεννεαλογικές διαφορές, η  οικογένεια των παιδιών σας αλλά και η ευρύτερη οικογένεια, χρειάζεται  να έχει σαν κοινό στόχο την ομαλή ψυχονοητική  και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Προυπόθεση γι αυτό, είναι ο διάλογος και η συνεργασία!!


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr 

bottom of page