top of page

Μαμά μην φεύγεις, το άγχος του αποχωρισμού και η κατανόηση του. Β΄μέρος


Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου δόθηκαν μερικά βασικά στοιχεία για να μπορέσουν οι γονείς να κατανοήσουν  τις αντιδράσεις «άγχους του αποχωρισμού» του παιδιού χωρίς να τρομάζουν οι ίδιοι ή να γεμίζουν ενοχές.

Ζούμε σε μια εποχή με αυξημένες ανάγκες. Η απουσία λόγω εργασίας των γονέων εκτός σπιτιού παραμένει ένα πρόβλημα για διαχείριση ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι αδυνατούν να ηρεμήσουν τα μικρά τους κάθε φορά που πρέπει να τα πάνε τον παιδικό σταθμό  ή πρέπει να φύγουν για δουλειά.

Πως μπορεί να στηρίξει ο γονέας το παιδί.

Σαν πρώτο βήμα, χρειάζεται η μητέρα ή τροφός ν΄αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά της απέναντι στην κατάσταση και το παιδί. Οταν υπάρχουν ενοχές , αγωνία ή έλλειψη εμπιστοσύνης ότι το παιδί μπορεί να τα βγάλει πέρα, τότε αυτή η αγωνία και η ανασφάλεια των ενηλίκων δεν είναι  βοηθητικές για να ηρεμήσει το παιδί. Εσείς είσαστε ο ενήλικας που θα το βοηθήσετε να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα μόνος του.

  • Φροντίστε να ενημερώνετε με φυσικό τρόπο χωρίς μεγάλες αναλύσεις και ατέλειωτες επεξηγήσεις, για το ότι θα φύγετε να πάτε για δουλειά ή στο σουπερ μάρκετ κλπ. Δώστε του την αίσθηση ότι θα ξαναβρεθείτε λέγοντας για όσα μπορείτε να κάνετε μαζί του  όταν επιστρέψετε.Για παράδειγμα να πάτε στο πάρκο ή να παίξετε με τα χρώματα.

  • Δεν χρειάζεται η δικαιολογία της « επίσκεψης στο γιατρό», για να βγείτε με τον  ή την σύζυγό σας ή για να γυμναστείτε Το ζευγάρι έχει ζωή και χρειάζεται να το επικοινωνείτε με όμορφο τρόπο στο παιδί σας και όχι να μπαίνει σε μια ανησυχία για τις συχνές σας επισκέψεις σε γιατρούς.

  • Φροντίστε να υπάρχει στο σπίτι η παρουσία  αγαπημένου ατόμου της εμπιστοσύνης σας.

  • Αν χρειάζεται να το αφήσετε με άλλο άτομο που δεν γνωρίζει, είναι καλό να γίνει σταδιακά η γνωριμία και να το συνηθίσει σιγά σιγά στο περιβάλλον του σπιτιού.

  • Μπορείτε να το μυήσετε στην απουσία σας ξεκινώντας με μικρές χρονικά απουσίες και αυξάνοντας τον χρόνο σταδιακά.

  • Αφήστε ένα μαλακό παιχνίδι, το πανάκι της παρηγοριάς ή αυτό που προτιμά την συγκεκριμένη περίοδο. Το μεταβατικό αντικείμενο όπως είδαμε και σε άλλο άρθρο αποτελεί μια γλυκιά παρηγοριά για το μωρό σας.

  • Μην παρατείνετε την στιγμή της αναχώρισής σας.Υιοθετήστε μία θετική στάση. Το να πείτε αντίο στο μωράκι σας είναι μια δύσκολη στιγμή τόσο για εκείνο όσο και για εσάς. Αλλά η δυσκολία η δική σας μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερο την δική του δυσκολία.

  • Παραμείνετε λοιπόν όσο το δυνατόν ήρεμοι και κρατήστε μια θετική στάση όταν φεύγετε. Χαμογελάστε , πείτε ότι θα επιστρέψετε σύντομα και θα παίξετε στον γυρισμό σας και μην μείνετε άλλο. Αυτό το τελετουργικό θα βοηθήσει περισσότερο το παιδί σας να συνηθίσει τους μικρούς απο χωρισμούς. Φυσικά η επιστροφή σας χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει αυτό που υποσχεθήκατε!!

Αν κάτι είναι μαγικό με τα παιδιά, είναι ότι μεγαλώνοντας δίνουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν και οι γονείς και να ωριμάσουν συναισθηματικά σε θέματα, ίσως πρωτόγνωρα γι αυτούς! Καλή επιτυχία!


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr 

bottom of page