Τι είναι η φιλοφοβία και πώς εκδηλώνεται
Δουλεύοντας στον θεραπευτικό τομέα, συναντάμε όλο και πιο συχνά σαν θεραπευτές, ανθρώπους που επιθυμούν στην διάρκεια των συνεδριών, να επεξεργαστούν προβλήματα σχέσεων και δυσκολίες να δημιουργήσουν οικειότητα με τους άλλους.
Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν μιλάμε για φιλοφοβία, δηλαδή φόβο ν αγαπήσουμε και να έρθουμε σε οικειότητα με τον άλλον, στην ουσία, αναφερόμαστε σε μια κατάσταση συναισθηματικής αναστολής που μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση από τις σχέσεις. Ο φιλόφοβος φοβάται ένα οικείο και ειλικρινές συναίσθημα που απευθύνεται σε άλλο άτομο.
Κάθε ανθρώπινη σχέση απαιτεί μια ορισμένη συναισθηματική εμπλοκή, αυτοπεποίθηση και άνοιγμα προς τον άλλον.
Τα άτομα που πάσχουν από φιλοφοβία συχνά αδυνατούν να αναπτύξουν συναισθηματικό δέσιμο. Μερικές φορές περιγράφουν την κατάσταση ως αδυναμία ν΄αφεθούν ή ένα “μπλοκάρισμα” που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Με αυτό το συναισθηματικό κλείσιμο, αναζητούν μόνο επιφανειακές σχέσεις που τελειώνουν όταν διαφαίνεται η πιθανότητα να γίνουν πιο ελκυστικές, ενώ άλλοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνο για περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις.
Υπάρχουν και εκείνοι που εμπλέκονται συνεχώς σε αδύνατες σχέσεις, που προορίζονται να τελειώσουν πριν καν ξεκινήσουν, είτε έχουν σχέσεις που είναι αγεφύρωτες οι αποστάσεις.
Όλες αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να είναι σημάδια φόβου αγάπης.
Από πού πηγάζει ένας τέτοιος φόβος;
Αυτοί οι τύποι δυσκολιών έχουν προέλευση στην προσωπική ιστορία του καθενός μας, η οποία συνδέεται με τον φόβο της εγκατάλειψης, της πληγής ή του φόβου από τους ανθρώπους που πρέπει να μας αγαπούν και να μας προστατεύουν, που πρέπει να είναι κοντά μας και να μας υποστηρίζουν. Η μη εγκατάσταση ασφαλών συναισθηματικών δεσμών με τον Σημαντικό άλλο, δηλ. γονείς, ή διάφορα τραυματικά γεγονότα, επηρεάζουν στην ενήλικη ζωή τον τρόπο που σχετιζόμαστε.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενεργοποιείται ταυτόχρονα η αναζήτηση της προστατευτικής εγγύτητας της φιγούρας αναφοράς και ο φόβος, που συνεπάγεται την εκδήλωση συγκρουσιακών και αμφίθυμων συμπεριφορών.
Όλα αυτά, μπορεί εν αγνοία σας, να οδηγήσουν σε αποστασιοποίηση όταν αντιλαμβάνεστε τη δημιουργία ενός δεσμού ή τη γέννηση ενός συναισθήματος κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσετε οικειότητα με κάποιον άλλο.
Πώς να αναγνωρίσετε τη Φιλοφοβία.
Νιώθεις ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς άλλους ανθρώπους. Με τη φιλοφοβία, μπορεί να ανησυχείτε ότι φίλοι ή σημαντικοί άλλοι θα σας κρίνουν λάθος ή θα σας εγκαταλείψουν εάν τους ανοιχτείτε. Για τον λόγο αυτό δυσκολεύεστε να “ανοίξετε“ τον εαυτό σας στους άλλους.
Δεν εμπιστεύεσθε τους άλλους
Εάν έχετε φιλοφοβία, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε εξαιρετικά να εμπιστευτείτε τους άλλους σε στενές σχέσεις και μπορεί να αμφισβητείτε συνεχώς τις προθέσεις του συντρόφου σας.
Η εμπλοκή σε μια σχέση σας κάνει να αισθάνεστε παγιδευμένοι
Εάν έχετε φοβία να ερωτευτείτε, μπορεί να φοβάστε ότι η συμμετοχή σε μια σοβαρή σχέση σημαίνει ότι είστε παγιδευμένοι και πρέπει να εγκαταλείψετε την ελευθερία και την ταυτότητά σας.
Νιώθετε άνετα με τη σωματική οικειότητα αλλά όχι με τη συναισθηματική οικειότητα
Η σωματική οικειότητα είναι απλά πιο άνετη για εσάς γιατί δεν απαιτεί να είστε ευάλωτοι.
Η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με άλλους ανθρώπους σας κάνει να νιώθετε πολύ άβολα
Όταν παλεύετε με τη φιλοφοβία, θα θέσετε ένα όριο στο πόσο κοντά θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να έρθει κοντά με άλλους ανθρώπους επειδή αισθάνεστε άβολα να συνδέεστε με ανθρώπους σε οικείο επίπεδο.
Έχετε ‘αποσκευές’ από το παρελθόν
Εάν είχατε δύσκολες σχέσεις στο παρελθόν, με μέλη της οικογένειας ή με έναν κακοποιητικό πρώην σύντροφο, μπορεί να συνεχίσετε να κουβαλάτε μαζί σας τις αποσκευές αυτών των σχέσεων.
Όταν δεν έχετε ξεπεράσει ακόμα το παρελθόν, μπορεί να φοβάστε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.
Δεν σας αρέσει να διαφωνείτε για την αγάπη ή τις σχέσεις
Βρίσκεστε να αγνοείτε τους ανθρώπους μετά από μερικά ραντεβού
Οι φιλόφοβοι φοβούνται την οικειότητα, επομένως μπορεί να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να αγνοείτε τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα μετά από μερικά ραντεβού και να ανησυχείτε ότι η σχέση πάει πολύ μακριά.
Φοβάστε να ραγίσετε την καρδιά σας
Εάν ο λόγος που αποφεύγετε τις ρομαντικές σχέσεις είναι επειδή δεν θέλετε να ρισκάρετε να ραγίσετε την καρδιά σας, πιθανότατα έχετε αναπτύξει φιλοφοβία και δεν την έχετε αντιμετωπίσει.
Απολαμβάνετε την single ζωή
Η ελευθερία και η single ζωή είναι μια όμορφη δικαιολογία για επιφανειακές σχέσεις, ενώ αναγνωρίζετε βαθιά την επιθυμία σας να σας αγαπούν και να αγαπάτε.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τη φιλοφοβία;
Αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις, ή αναζητούμε πάντα αδύνατες σχέσεις που συνεχώς τελειώνουν άσχημα, πρέπει να σταματήσουμε για μια στιγμή και να σκεφτούμε, να αναστοχαστούμε.
Μερικές φορές είναι πιθανό να έχουμε συναντήσει τον λάθος σύντροφο, αλλά, αν πάντα πάει στραβά κάθε προσπάθεια για σχέση, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο ρόλος μας σε όλο αυτό.
Συχνά, εν αγνοία μας, αναζητούμε τους ίδιους τους ανθρώπους που επιβεβαιώνουν τους φόβους και τα σενάρια μας.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αναγνώρισή του.
Κρατώντας τα πάντα κρυφά, λέγοντας στον εαυτό μας ότι το πρόβλημα είναι πάντα ο άλλος, ότι είναι πάντα «ο λάθος σύντροφος» ή αρνούμενοι το ενδιαφέρον για μια σχέση ουσιαστική, καταλήγουμε να επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά τους βαθύτερους φόβους και τα συνήθη μοτίβα σχέσεων, εμποδίζοντάς μας να είμαστε ικανοί να είμαστε ευτυχισμένοι στην προσωπική μας ζωή με κάποιον άλλο.
Εάν πιστεύετε ότι ταιριάζετε σε ορισμένες από τις περιγραφές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε βοήθεια.
H φιλοφοβία έχει θεραπεία.
Η υπέρβαση του φόβου είναι δυνατή με την αναγνώριση και την επεξεργασία μοντέλων επιβίωσης που ήταν χρήσιμα στο παρελθόν αλλά δυσλειτουργικά σήμερα (NARM). Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αφήσετε το παρελθόν στο παρελθόν και να ζήσετε ελεύθερα και χωρίς όρους με ανοιχτότητα στον εαυτό σας και στους άλλους.
Comments