top of page

Tα οφέλη της μουσικής στα μωρά. Πως να βοηθήσετε στην μουσική αφύπνιση του μωρού σας!


Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της ενδομήτριας ζωής του, το μελλοντικό μωρό έχει την εμπειρία των ήχων. Ο καρδιακός παλμός της μητέρας, η αναπνοή, οι θόρυβοι που κάνουν τα πεπτικά υγρά , είναι μερικοί από τους ήχους που έχει σαν βίωμα το έμβρυο.

Από την 7η εβδομάδα  ήδη, μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους ήχους που διαπερνούν το αμνιακό υγρό,  ενώ όταν αρχίζει και ωριμάζει το σύστημα της ακοής, μπορεί να κάνει διάκριση ήχων και να έχει μεγαλύτερη ικανότητα ν΄ αντιλαμβάνεται  τις φωνές των γονιών του.

Σήμερα θεωρείται ότι μπορεί ν΄ αναγνωρίζει κατά το τέλος της εγκυμοσύνης δύο νότες.

Γιατί είναι σημαντική η μουσική για το έμβρυο;

Η μουσική θεωρείται υπεύθυνη για την δημιουργία συναισθημάτων μέσα από μελωδίες και επαναλαμβανόμενους ρυθμούς. Η μουσική έχει την δυνατότητα να καταπραύνει το μωρό και να δημιουργήσει μια θετική αίσθηση για το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται.

Αν σκεφτούμε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μία περίοδος που εμπεριέχει και στιγμές αμφιβολίας και άγχους, η μουσική μπορεί να προσφέρει χαλάρωση στην μητέρα.

Ο καρδιακός παλμός πέφτει, κάτι που μεταδίδεται στο έμβρυο και αρχίζει και το ίδιο να αισθάνεται πιο ήρεμο το περιβάλλον. Η μουσική από την άλλη γίνεται ο συνδετικός κρίκος μητέρας παιδιού και βοηθά στην δημιουργία και ενίσχυση του φυσικού συναισθηματικού  δεσμού της  μητέρας με το  μελλοντικό μωρό. Η μουσική μπορεί να συνοδεύεται και από το τραγούδι της μητέρας, κάτι που σαν ήχος μεταφέρεται στο περιβάλλον του μωρού προσφέροντας και μεγαλύτερη οξυγόνωση αφού διευρύνεται η αναπνευστική κίνηση της μητέρας.

Διαλέξετε λοιπόν μουσικά κομμάτια χωρίς να υπερβάλλετε στην ένταση τους καθώς το ακουστικό σύστημα του εμβρύου είναι σε ανάπτυξη. Δεν χρειάζεται να βάζετε ακουστικά στην κοιλιά.

Επιλέξτε μελωδικά κομμάτια απλά και επαναλαμβανόμενα. Μέσα από έρευνες έχει καταδειχθεί ότι τα μελλοντικά μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ανταποκρίνονται καλύτερα στην κλασσική μουσική.  Μότσαρτ, Μπαχ και Προκόφιεφ  βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

΄Εχει αποδειχθεί ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής έχει θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του εγκεφάλου του μωρού και στις πρώιμες κινήσεις.

Σε μια πρόσφατη έρευνα σε 300 έγκυες γυναίκες, φάνηκε ότι ακόμα και η παραδοσιακή μουσική, ιαπωνική , ινδική  κ.αλ. είχε μεγάλη επίδραση στα έμβρυα.

Η μουσική και τα οφέλη στα μωρά.

Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη του μωρού κατά τα πρώτα έτη της ζωής του;

Θα δώσουμε μερικές πληροφορίες για να μπορέσουν οι  νέοι γονείς να τις εκμεταλλευτούν.

Το μωρό όταν αρχίζει την ζωή του έξω από την μήτρα, όπως είδαμε και παραπάνω , έχει ήδη την εμπειρία ν΄ακούει ήχους.  Αυτό είναι κάτι που του επέτρεψε να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στους ήχους. Μπορεί π.χ ν΄ αναγνωρίσει τον ήχο της φωνής των γονιών του.

Μεγαλώνοντας το μωρό το νευρικό του σύστημα ωριμάζει μέσα από την ανάπτυξη των αισθητήριων οργάνων του, ειδικότερα της ακοής. Η μουσική συμβάλει στην ικανότητα ακρόασης και διευκολύνει στην εκμάθηση της γλώσσας. Δικαιολογημένα λοιπόν η μουσική θεωρείται να σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης για την αισθητηριακή του αφύπνιση και όχι μόνο.

Τα μουσικά ακούσματα θα το βοηθήσουν  και στην μουσική του αφύπνιση ενισχύοντας την ικανότητα να  κατανοεί και να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Θα είναι το σημείο στο οποίο μπορεί ν αναπτυχθεί καλύτερα η επικοινωνία και θα μάθει να αλληλοεπιδρά με τρόπο γόνιμο με τους γονείς.

Τα οφέλη της μουσικής επεκτείνονται και σε θέματα αυτονομίας δημιουργικότητας και γενικότερα ψυχονοητικής ανάπτυξης των μωρών.

Με τον ήχο και τον ρυθμό φαίνεται πιο εύκολη η κίνηση στο μωρό. Προσπαθεί κι αυτό ρυθμικά να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια ενώ ανοιγοκλείνει το στοματάκι για να τραγουδήσει βγάζοντας ήχους ή ψελλίζοντας συλλαβές και λέξεις αργότερα. Η μουσική αφύπνιση σίγουρα βοηθά στην μεγαλύτερη καλλιτεχνική ευαισθησία και στις δημιουργικές εξερευνήσεις. Τα μουσικά ακούσματα δίνουν την ευκαιρία για μεγαλύτερη κατανόηση του ρυθμού της αρμονίας.

Η μουσική μπορεί να αποτελέσει και χρήσιμο βοηθό στην αντίληψη του σώματος στην εικόνα που σχηματίζει γι αυτό και στην μεγαλύτερη αυτονομία των κινήσεων.

Δώστε λοιπόν απλόχερα αυτές τις μουσικές στιγμές και “συναντήστε” το μωρό σας ή το μελλοντικό μωρό σας μέσα από την μουσική. Χαλαρώστε μαζί του ή μετατρέψτε ένα μέρος της καθημερινότητας σε μια  σε μια όμορφη εμπειρία  με ρυθμό, κίνηση ακόμα και με τραγούδι.

Απολαύστε όσο μπορείτε περισσότερο τα μουσικά συναπαντήματα με τα παιδιά και διασκεδάστε μαζί τους. Τα οφέλη δεν είναι μόνο για τα μωρά αλλά και για εσάς σαν γονείς!


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr 

Comments


bottom of page