top of page

Μαμά πάμε μία βόλτα? Περίπατοι και παιδιά.Τα οφέλη για την ψυχονοητική ανάπτυξη του παιδιού.


Aγαπητοί γονείς,

πόσες φορές θα θέλατε να πάτε μία βόλτα με το μωρό σας αλλά στην σκέψη και μόνο της προετοιμασίας, του λίγου χρόνου, των δεσμεύσεων, τα ψώνια που έχετε να κάνετε, αυτή η ιδέα σας φαίνεται όχι ιδανική?

Γενικά εμείς οι ενήλικες βγαίνουμε έξω με έναν σκοπό, κατευθυνόμενοι προς έναν ακριβή προορισμό,

Ένα μικρό παιδί, αντίθετα, βλέπει τον κόσμο σαν μια περιοχή προς εξερεύνηση και κινείται μέσα από αυτήν χωρίς κανέναν άλλο σκοπό, από την ίδια την εξερεύνηση. Θέλει τους δικούς του χρόνους, κάτι που δημιουργεί άγχος στους γονείς που συνήθως είναι βιαστικοί και δεν θέλουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμά τους.

Μία καλή προετοιμασία όμως, με τον κατάλληλο εξοπλισμό πάντα έτοιμο για χρήση π.χ καροτσακι με την τσάντα που έχει όλα τ΄απαραίτητα, το αυτοκίνητο με το κατάλληλο καρεκλάκι και μία τσάντα έτοιμη για χρήση, θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και να κάνετε τις αποδράσεις σας στην πόλη ή στην εξοχή μαζί με τα παιδιά , απολαμβάνοντας όλοι τα οφέλη των περιπάτων.

Είναι επιστημονικά διαπιστωμένο: οι περίπατοι φέρνουν σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.


Τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν νέες ανακαλύψεις μέσω της κίνησης και των νέων παραστάσεων εκτός σπιτιού. Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται καθημερινά, δηλ. μεγαλώνει, δημιουργεί εκατομμύρια συνδέσεις όταν λαμβάνει και επεξεργάζεται νέες πληροφορίες από εμπειρίες.

Το πάρκο, η πλατεία, η παιδική χαρά, η θάλασσα, το βουνό ή το κατάστημα, αποτελούν τον θαυμαστό κόσμο της παρατήρησης για τα παιδιά.Το μωρό των πέντε μηνών περνά ώρες χαζεύοντας τα φύλλα των δέντρων και τα πουλιά, αφουγκραζόμενο τους ήχους.


Μέσα από την κίνηση και τις αισθήσεις μαθαίνουν. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά συχνά βαριούνται αφού χρησιμοποιήσουν το ίδιο παιχνίδι για κάποιο χρονικό διάστημα ή είναι νευρικά το βράδυ, αφού περνούν όλη την ημέρα μεταξύ σχολείου και σπιτιού.


Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, τα μικρά παιδιά έχουν πολλά νέα ερεθίσματα και επιπλέον μπορούν να κάνουν πρακτικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες (συλλέγουν πεσμένα φύλλα, λουλούδια, παίζουν με το χιόνι, επινοούν περιπετειώδη, ταΐζουν τις πάπιες ή τα περιστέρια, συναντούν ένα άλλο παιδάκι, μαντεύουν τις φιγούρες στα σύννεφα...).

Οι βόλτες είναι φθηνή και διασκεδαστική ψυχαγωγία!!

Βοηθά στην κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών.

Η επαφή με τη φύση έχει οφέλη για τα παιδιά στην ευφυΐα και τη γαλήνη τους. Αναπτύσσουν περισσότερη προσοχή και μνήμη, προσανατολισμό, αβίαστα, αυθόρμητα και χαλαρωτικά! Και μην ξεχνάτε η μάθηση που προκύπτει μέσα από το βίωμα είναι πολύτιμη για τα παιδιά.

Όσον αφορά τη σωματική υγεία, μπορούν τα μικρά παιδιά να εξασκηθούν στο περπάτημα ή στο τρέξιμο ενισχύοντας το αναπνευστικό, το μυϊκό, το κινητικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ας δώσουμε λοιπόν τον απαραίτητο χρόνο και ας δούμε για λίγο τον κόσμο με τα μάτια τους, δημιουργώντας έτσι νέες εμπειρίες μέσα από τους περιπάτους με τα παιδιά μας: θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε πράγματα που με τον βιαστικό μας τρόπο, μας ξεφεύγουν.Είναι μία ευκαιρία να ξαναβρούμε για λίγο το μαγεμένο βλέμμα των παιδικών μας χρόνων.

Την επόμενη φορά που θ΄ακούσουμε το"κοίτα μαμμά" ή "μπαμπά" ας δώσουμε λίγο χρόνο, να δούμε τί εντυπωσιάζει το παιδί μας μέσα στο περιβάλλον. Τι του κεντρίζει το ενδιαφέρον, ποιές οι ανάγκες του πέρα από όσα διαφημίζονται στην τηλεόραση;Τα Χριστούγεννα έρχονται μαζί μ΄αυτά ένας μαγικός κόσμος μέσα από τα πολύχρωμα φώτα και τα στολίδια στην πόλη ξεδιπλώνεται για τα παιδιά. Στο τέλος της βόλτας, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε ότι έχουμε καταφέρει εξίσου να κάνουμε κάποιες δουλειές, ίσως σε διπλάσιο χρόνο, αλλά με πολύ περισσότερη γαλήνη και ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές.

Μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι με ένα ευχάριστα κουρασμένο αλλά ικανοποιημένο παιδί και όχι νευρικό και σκυθρωπό, όπως συμβαίνει όταν προσπαθούμε να επιβάλλουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να νιώθουμε και τις ανάγκες των παιδιών.


Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο https://happychoice.gr/blog/

bottom of page