top of page

Χριστουγεννιάτικες εορτές και παιδική ηλικία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον Αη Βασίλη! Α μέρος


Tα Χριστουγέννα, είναι μια γιορτή, που έχουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε  περισσότερο με τ΄αγαπημένα πρόσωπα, να εκφράσουμε την αγάπη και την ανθρωπιά μας, να διασκεδάσουμε και προπάντων να μοιραστούμε την μαγεία των γιορτών με τα παιδιά μας.

Μια σημαντική φιγούρα στις γιορτές, ειδικότερα για τα παιδιά, είναι ο Αη Βασίλης.

Οι γονείς διηγούνται την ιστορία όπου με το μαγικό του έλκηθρο έρχεται και περνά από τις καμινάδες για ν΄αφήσει δώρα στα παιδιά. Πολλά παιδιά του γράφουν γράμματα εκφράζοντας τις επιθυμίες τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο μπαμπάς ντύνεται Αη Βασίλης και φέρνει τα δώρα στο σπίτι.

Οι γονείς αρκετές φορές αναρωτιούνται αν τελικά χρησιμεύει να ενισχύουν στα παιδιά την πίστη στην ύπαρξη του Αη Βασίλη στις μέρες των Χριστουγέννων.

Είναι γεγονός, ότι δεν υπάρχουν πολλά γραπτά σαν προσανατολισμοί για τους γονείς, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξή του την περίοδο των γιορτών, χρωματίζει την καθημερινότητα των παιδιών, των οικογενειών και όχι μόνο. Αη Βασίληδες συναντάμε στα εμπορικά κέντρα στους δρόμους και σε άλλα σημεία της πόλης.

Παραθέτουμε λοιπόν τις πιο συχνές ερωτήσεις που αντικατοπτρίζουν και τις ανησυχίες των γονέων μαζί με τις ανάλογες απαντήσεις που μπορούν να εμπλουτίσουν την σκέψη σας και να σας βοηθήσουν σε σχετικό διάλογο με το ή τα παιδιά σας.

 

Χρειάζεται να αφήνουμε τα παιδιά να πιστεύουν στον Αη Βασίλη;

 

Τα πολύ μικρά παιδιά  έχουν ανάγκη αυτή την μαγεία των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Και όταν μιλάμε για μαγεία των Χριστουγέννων αναφερόμαστε κυρίως στον Αη Βασίλη και στην όλη ιεροτελεστία /σκηνικό που στήνεται με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων για την άφιξή του!

Ο Αη Βασίλης συμβολίζει την απέραντη αγάπη, την δεκτικότητα και την φροντίδα για τα παιδιά. Διασχίζει σύμφωνα με τον μύθο, τεράστιες αποστάσεις για να  τους δώσει δώρα ενώ προηγούμενα έχει διαβάσει τα χιλιάδες γράμματα που του στέλνουν.

 

Η φανταστική λειτουργία και η ευεργετική της επίδραση.

Η σκέψη του παιδιού πριν γίνει συγκεκριμένη και αναζητήσει τις λογικές εξηγήσεις, γύρω στα 7 έτη,  αρέσκεται στην κατασκευή φανταστικών πραγμάτων.Κατέχει την μαγική σκέψη. Παίζει με φανταστικά σπαθιά, γίνεται λύκος ή βασιλιάς και γενικά του αρέσουν οι ιστορίες των παραμυθιών.

Ο Αη Βασίλης αποτελεί μια θετική αναπαράσταση σε μια νέα ιστορία παραμυθιού. Η διαφορά της, από τις άλλες ιστορίες, που μπορεί να διηγούνται οι γονείς, είναι ότι συμμετέχουν και οι ίδιοι και τα παιδιά σ΄ένα δρώμενο που γίνεται στο τώρα και έχει

διάφορους συμβολισμούς που βοηθούν στην μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση.


  • Τα γράμματα στον Αη Βασίλη.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν σ΄αυτήν την αγαπημένη φιγούρα, επιθυμίες, ανάγκες, να εξομολογηθούν πράγματα που έχουν κάνει και να ζητήσουν την κατανόησή του, αλλά ταυτόχρονα να μιλήσουν για φόβους και ανησυχίες. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν  τα παιδιά για το γράμμα προς τον Αη Βασίλη, στην περίπτωση που αυτά δεν έχουν μάθει ακόμα να γράφουν.

Είναι μια όμορφη στιγμή συνεργασίας, ενώ ανακαλύπτουν πολλά πράγματα που αφορούν τα μικρά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς εκπλήσσονται από όλα όσα έχουν ανάγκη τα μικρά τους να πουν στον Αη Βασίλη και που αντικατοπτρίζει τον ψυχικό τους κόσμο και την δύναμη της σκέψης τους.

Οι γονείς επίσης μπορούν να τα βοηθήσουν, ειδικά στο να εκφράσουν πέρα από τις ευχές αλλά και επιθυμίες πραγματοποιήσιμες.

 

  • Ασκηση στην προσμονή

Τα παιδιά βιώνουν την ελπίδα για την  άφιξή του, ισχυροποιούν δεξιότητες μέσα από την προσμονή, διαχειρίζονται το άγχος της αναμονής πάντα με την όμορφη στήριξη των γονέων. Τα δώρα κάτω από το δέντρο, το γλυκό για να βρεί να φάει ο Αη Βασίλης, όλα είναι ένα σκηνικό που συμμετέχουν πολλά συναισθήματα και μπορούν με την κατάλληλη καθοδήγηση από τους γονείς ν΄αποτελέσουν μέρος της συναισθηματικής παιδείας.

Ο Αη Βασίλης  λοιπόν είναι  μια φιγούρα συνυφασμένη με την παιδική ηλικία, επενδεδυμένη με μεγάλο συναισθηματικό πλούτο, κάτι που είναι πολύτιμο για τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών και σαν τέτοια δεν είναι χρήσιμο να την εξοστρακίσουμε από την εμπειρία των Χριστουγέννων!


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr 

bottom of page