top of page

Το μωρό κλαίει. Ένας χρήσιμος οδηγός για γονείς.


Πως να κατανοούμε το κλάμα και τι πρέπει να κάνουμε. Τι είναι το κλάμα αποφόρτισης

Έχετε ήδη παιδιά ή είστε νέοι γονείς; Όλοι θα συμφωνήσετε ότι το κλάμα ενός μωρού  αναστατώνει τους περισσότερους γονείς. Στην ουσία, ένα  μωρό που κλαίει είναι ένα μωρό που επικοινωνεί. Έχοντας το κλάμα σαν μοναδικό μέσο έκφρασης, το χρησιμοποιεί για να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για παράδειγμα ότι πεινάει, ή  κάτι το ενοχλεί.Όταν είναι άρρωστο  θα υπάρχουν συνήθως και άλλες ενδείξεις εκτός από το κλάμα, οπότε είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας για μία επίσκεψη.

Όταν πεινάει, θα το καταλάβετε από τις ώρες που πέρασαν από το τελευταίο του γεύμα ή από το γεγονός ότι θα αρχίσει με ΄εντονο τρόπο να πιπιλάει ακόμα και το δάχτυλό σας αν το φέρετε κοντά στο στόμα του.

Με το κλάμα θα σας.. ειδοποιήσει ότι είναι λερωμένο, ή ιδρωμένο ή ζεσταίνεται ή ακόμα αν κάτι το σφίγγει ή είναι κουρασμένο.

Σε όλες τις περιπτώσεις δεν πρέπει ν΄αφήνουμε το μωρό να κλαίει μόνο του και να το αγνοούμε.

Λίγη ψυχραιμία λοιπόν και η ζεστή αγκαλιά σας μπορεί να γίνει παρηγορητική για το μωρό σας.Το μωρό κλαίει πάντα για κάποιο λόγο. Δεν έχει πρόθεση να σας ταλαιπωρήσει απλά σας ειδοποιεί για κάτι που δεν μπορεί να χειριστεί ή να ικανοποιήσει.

Το κλάμα της αποφόρτισης

Το κλάμα της εκτόνωσης ή αποφόρτισης, συνήθως εμφανίζεται τις βραδινές ώρες και δίνει την δυνατότητα στο μωρό να “βγάλει” όλη την συσσωρευμένη ενέργεια, το σύνολο συγκινήσεων, ερεθισμάτων που ένιωσε στην διάρκεια της μέρας.

Τα κλάματα αυτά εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του βρέφους με έναρξη συνήθως την 3η εβδομάδα. Πολλές φορές αυτά τα κλάματα τα συγχέουμε με το κλάμα κολικών αλλά δεν αφορούν κάτι τέτοιο. Ένα τέτοιο ξέσπασμα το έχει ανάγκη μερικές φορές για ν΄ αποφορτίζεται και να περνά στην ηρεμία και στον ύπνο.

Κατά την διάρκεια της ημέρας το μωρό μπορεί να έχει δεχθεί πάρα πολλά ερεθίσματα, αλλαγές περιβάλλοντος, έντονα χρώματα, θορύβους.  Για έναν ενήλικα είναι πράγματα συνηθισμένα, ενώ για ένα μωρό είναι μια συσσώρευση έντασης αισθητηριακής προέλευσης που δεν μπορεί ακόμα να διαχειριστεί.

Η αποφόρτιση αυτών των συγκινήσεων και εντάσεων είναι αναγκαία για τα βρέφη.


Πως μπορεί να γίνει βοηθητικός ο γονέας

Η ψυχραιμία σας είναι απαραίτητη, γιατί τα μωρά μπορούν να αντιλαμβάνονται την ένταση στο περιβάλλον κάτι που δεν τα βοηθά να περάσουν εύκολα στο στάδιο της ηρεμίας.

Αφού αποκλείσετε έναν έναν τους λόγους που προαναφέραμε, δηλαδή αν το μωρό έχει φάει, δεν υπάρχει ιατρικό σύμπτωμα, έχει πάρει όλη την απαραίτητη φροντίδα υγιεινής, δεν υπάρχει θέμα μετεωρισμού και άλλα θέματα πέψης κλπ. προσανατολιστείτε στο αν το κλάμα, αφορά κλάμα αποφόρτισης. Στην περίπτωση αυτή

  • Δεν χρειάζεται ν΄ αναχαιτίσετε αυτή του την προσπάθεια, κάνοντας απότομες και βεβιασμένες κινήσεις για να το σταματήσετε, γιατί αυτό θα αυξήσει την ένταση.

  • Μπορείτε να το πάρετε απαλά στην αγκαλιά σας, δώστε το πανάκι της παρηγοριάς βάλτε μια απαλή μουσική μιλήστε χαμηλόφωνα, ακουμπήστε την κοιλίτσα του.

  • Δοκιμάστε να το βάλετε πάνω σας μέσα σε μάρσιππο ή σε εσάρπα κατάλληλα δεμένη. Η επαφή με το σώμα σας η μικρή ρυθμική κίνηση των βημάτων σας μπορεί να αποβούν ανακουφιστικά για το μωρό.

  •  Γενικά προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα χαλαρό περιβάλλον χωρίς πολλή ένταση.

Αν τα κλάματα αποφόρτισης έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και ένταση, είναι καλό να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και αν όλα βαίνουν καλά ιατρικά, είναι χρήσιμο να έχετε μια συμβουλευτική με ψυχολόγο. Μαζί του θα διερευνήσετε τα πιθανά αίτια της υπερφόρτισης από ένταση στο μωρό σας και πως μπορείτε διαχειριστείτε την καθημερινότητα χωρίς να αυξάνετε το δικό σας άγχος.

Σαν γονείς μπορεί βιώνετε πολλές πιεστικές καταστάσεις σε διάφορα επίπεδα και κάθε τι που μπορεί να είναι ενισχυτικό στο ρόλο σας, βοηθά στο να αντιμετωπίζετε αυτές τις μεταβατικές φάσεις του μωρού, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ικανοποίηση.


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr 

Comments


bottom of page