Αν θέλετε να έχετε μια ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί σας, δώστε την προσοχή σας στο πως αλληλεπιδράτε μαζί του από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Μην περιμένετε να πάει σχολείο ή να περπατήσει για να βάλετε τις βάσεις για μία σωστή επικοινωνία. Η πρώιμη εξάσκηση στο να μάθετε ν΄ αφουγκράζεστε το μωρό σας, όταν δεν υπάρχει ακόμα η λεκτική επικοινωνία, δημιουργεί τις προυποθέσεις για μια καλή επικοινωνία και υγιή, συναισθηματικά, σχέση μαζί του.
Ένας μεγάλος όγκος δεδομένων από σχετικές έρευνες τριάντα ετών, βασισμένες στην παρατήρηση βρεφών και των φροντιστών τους, μας έδειξαν ότι τα βρέφη έχουν την ικανότητα ν΄ αλληλεπιδρούν μαζί μας και να επικοινωνούν τις ανάγκες τους χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους.*
Για παράδειγμα, μπορoύν:
Να βγάλουν διαφορετικούς τύπους κραυγών.
Ν΄ αλλάζουν την έκφραση τους (π.χ. τρεμάμενα χείλη, φρύδια που αυλακώνουν).
Ν΄ αναζητούν ή ν΄ αποφεύγουν το βλέμμα σας.
Να κάνουν διαφορετικές χειρονομίες (π.χ. σηκώνει τα χέρια του ή τα κουνάει).
Δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσετε τι προσπαθεί να σας πει το μωρό σας. Είναι μέσω δοκιμής και λάθους που θα το μάθετε και θα μπορείτε να αποκωδικοποιείτε τα σήματα του. Το βασικό είναι να μην αποθαρρύνεστε και μην αφήνετε το άγχος να σας κυριεύει, γιατί αυτό αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στο ν΄ αφουγκραστείτε το μωρό και ν ΄ανταποκριθείτε κατάλληλα.
Για παράδειγμα, το μωρό σας σας, μέσω των σημάτων του, επικοινωνεί ότι θέλει :
Να του δώσετε φαγητό.
Να το καθησυχάσετε.
Να το πάρετε αγκαλιά, να του δείξετε στοργή
Να αλλάξετε την έκφραση του προσώπου σας,
Να παίξετε μαζί του, να τραγουδήσετε
Να του μιλήσετε
Να το απαλλάξετε από κάτι που το ενοχλεί ή το πονά.
Εάν το μωρό σας φαίνεται να πονάει ή να είναι άρρωστο, αναστατωμένο, λυπημένο ή φοβισμένο:
παρηγορήστε και καθησυχάστε τον κρατώντας τον στην αγκαλιά σας, φιλώντας τον και μιλώντας του με απαλή και ήρεμη φωνή.
Προσπαθήστε να εξαλείψετε πιθανές πηγές δυσφορίας. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι η πάνα ή τα ρούχα του δεν είναι πολύ στενά, ότι το δέρμα του δεν είναι ερεθισμένο ή ότι δεν έχει πυρετό.
Μην αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά του ελαφρά.
Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας, όταν φαίνεται ότι τίποτα από όσα κάνετε, δεν μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας, επειδή μερικές φορές είναι αδύνατο να εντοπιστεί η αιτία της προσωρινής αγωνίας.
Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έγκαιρα έναν γιατρό εάν ανησυχείτε για την κατάσταση του μωρού σας.
Πώς να εγκαταστήσετε μια καλή αλληλεπίδραση με το μωρό σας
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μωρό σας όταν φροντίζετε τις καθημερινές του ανάγκες.
Θυμηθείτε ότι οι πολλές ενέργειες που κάνετε για να φροντίσετε το μωρό σας, δίνουν την ευκαιρία για να βάλετε τις βάσεις για την επικοινωνία μεταξύ σας.
Όταν το ταΐζετε, κρατήστε το στην αγκαλιά σας, φροντίζοντας να αισθάνεται άνετα. Όταν του αλλάζετε πάνα και το ντύνετε, είναι μια καλή ευκαιρία να αλληλεπιδράστε μαζί του. Μιλήστε του, τραγουδήστε, χαμογελάστε, ονομάστε τα μέρη του σώματός του και πείτε τα ονόματα των ρούχων με τα οποία τον ντύνετε, παίξτε μαζί του παιχνίδια. Κάνετε κρυφτό με τα χέρια ή κάνετε γκριμάτσες. Την ώρα του ύπνου, τραγουδήστε του ένα νανούρισμα, διαβάστε του ένα παραμύθι.
Η φροντίδα και το παιχνίδι είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για να είστε με το μωρό σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιήστε τα για να τονώσετε την ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Η επένδυση χρόνου σ΄ αυτές τις στιγμές, θα δώσει τους καρπούς της αργότερα για το χτίσιμο μιας γόνιμης σχέσης με το παιδί σας.
Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο https://happychoice.gr/blog/
Comentarios