Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι νέοι γονείς, ανακαλύπτουν αυτό το αντικείμενο που γίνεται αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας τους με τα μωρά. Μέσα από μελετημένο σχεδιασμό ο μάρσιπος προσφέρει την δυνατότητα στους γονείς να μεταφέρουν το μωρό τους ενώ πηγαίνουν βόλτα, ή κάνοντας δουλειές, δημιουργώντας μια τρυφερή φωλιά πάνω στο σώμα τους για να μπεί το μωράκι τους.
Οι μάρσιποι αποτελούν έναν εξαιρετικό ενισχυτή για την δημιουργία της εξωλεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στην μητέρα, τροφό και το μωρό, καθώς επίσης και έναν ισχυρό δότη τρυφερότητας. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Εβδομάδα Μωροκράτησης, International Babywearing Week.
Δότες τρυφερότητας και ενισχυτές επικοινωνίας.
Η επαφή σώμα με σώμα με τη χρήση του μάρσιπου, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στους πρώτους μήνες του μωρού για την αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας. Το μωρό νιώθει τους χτύπους της καρδιάς, της μαμάς ή του μπαμπά, ακούει την φωνή, νιώθει τις ρυθμικές κινήσεις του σώματος τους και αποκτά αυτή την αίσθηση της τρυφερότητας. Ενισχύει την δημιουργία μιας άμεσης εξωλεκτικήε επικοινωνίας που αποτελεί την βάση στην οποία θα χτιστεί η λεκτική επικοινωνία. Η αγκαλιά του μάρσιπου είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδεθείς με το μωρό καθώς και για να γνωρίσει το μωρό εσένα. Ο μεγάλος ψυχαναλυτής D. Anzieu μέσα από τις πολύχρονες κλινικές του έρευνες τόνισε την σπουδαιότητα της επαφής, θεωρώντας το δέρμα όχι σαν φάκελλο που εμπεριέχει τα όργανα αλλά και σαν τόπο που συμβαίνουν αισθητηριακές ανταλλαγές οι οποίες συμβάλουν στην οργάνωση του ψυχισμού μας.
Χαρούμενα μωρά
Τα μωρά που κουβαλάμε σε μάρσιπο κλαίνε λιγότερο. Αυτό τουλάχιστον έδειξε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics. Σύμφωνα μ΄αυτή την έρευνα, αν κρατάμε το μωρό 3 ώρες ημερησίως σε μάρσιπο, μειώνουμε το κλάμα τόσο τις πρωινές αλλά και τις απογευματινές ώρες. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό καθώς η μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, που προσφέρει η αγκαλιά του μάρσιπου στο σώμα της μητέρας ή του πατέρα καθώς και η ρυθμική κίνηση του σώματος, μπορούν να ηρεμήσουν περισσότερο τα μωρά και να νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία.
Υγιή μωρά
Όταν ένα μωρό βρίσκεται στο μάρσιπο εναρμονίζεται με τον ρυθμό της αναπνοής, τον ήχο της καρδιάς καθώς και με τις κινήσεις που κάνει ο γονέας, όπως για παράδειγμα να περπατά να σκύβει. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά τα μωρά να ρυθμίζουν τα δικά τους αντανακλαστικά. Τα πρώιμα μωρά πάλι βάσει ερευνών, κερδίζουν πιο γρήγορα σε βάρος από αυτά που δεν έχουν την ευκαιρίας μιας αγκαλιάς με διάρκεια.
Γονείς με αυτοπεποίηθηση.
Η επαφή σώμα με σώμα επιτρέπει και στον γονέα ν΄αφουγκράζεται καλύτερα το μωρό του και να εκπαιδεύεται για να καταλαβαίνει τους διάφορους ήχους και κινήσεις του, που ειδοποιούν ότι πεινάει ή ότι κάτι το ενοχλεί.. Αυτό του επιτρέπει να μαθαίνει ευκολότερα να συντονίζεται με τις ανάγκες του μωρού και ικανοποιώντας της νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον γονεικό του ρόλο.
Αμοιβαίο συναισθηματικό δέσιμο
Με όλα όσα αναφέραμε παραπάνω γίνεται καλύτερα κατανοητό πως αυτός ο διαδραστικός κύκλος επικοινωνίας που προσφέρει το μωροκράτημα, τονώνει τον αμοιβαίο συναισθηματικό δεσμό μεταξύ γονιού και μωρού, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την σωστή ψυχονοητική του ανάπτυξη.
Διαχείριση χρόνου, ευκολία άνεση.
Τέλος ‘εχοντας τα χέρια ελεύθερα με το μωρό στο μάρσιπο, οι γονείς μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους, ενώ ταυτόχρονα αλληλεπιδρούν με το μωρό. Μπορούν να έχουν βλεμματική επαφή να το φιλούν να του τραγουδάνε.
Μπορούν ν΄ανεβοκατεβαίνουν σκάλες , να κάνουν ψώνια , ακόμα και να φροντίζουν το αδελφάκι που τυχόν υπάρχει στην οικογενεια. Η διαχείρηση του χρόνου απελευθερώνει τους γονείς από ανησυχίες του ότι δεν μπορούν να προλάβουν τις δουλειές ή ότι έχουν αφήσει το μωρό στην κούνια χωρίς να μπορούν να προσφέρουν την παρουσία τους.
Καλό μωροκράτημα λοιπόν!!
Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr
Comments