top of page

Η ζωή του ζευγαριού μετά την γέννηση του μωρού. Δυσκολίες και πως ξεπερνιούνται. Α΄ μέρος


Πολλά νέα ζευγάρια, ενώ δηλώνουν ευτυχισμένα με την έλευση ενός μωρού, παραπονιούνται ότι η ζωή τους σαν ζευγάρι είναι ανύπαρκτη, «έχει πάρει την κάτω βόλτα», ή την έχουν ξεχάσει..

Είναι γεγονός ότι όταν έρχεται ένα μωρό, μαζί με την χαρά που δημιουργείται, ταυτόχρονα, μεγαλώνει και η επαγρύπνιση για τις ανάγκες του μωρού και το άγχος για την σωστή φροντίδα.

Η δυάδα του ζευγαριού που μπορεί να είχε βρεί τις  ισορροπίες της  και αντλούσε  ευχαρίστηση μέσα από την ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών του εαυτού  και του άλλου, τώρα αποσταθεροποιείται μέσα στους νέους ρόλους.

Οι δύο γίνονται τρείς και η γονεικότητα φέρνει νέες ευθύνες που δεν γίνεται να τις αποφύγει κανείς. Είναι μια κατάσταση χωρίς επιστροφή!

Ετσι η ζωή του ζευγαριού αλλάζει αναπόφευκτα, με κύριο χαρακτηριστικό την προσοχή της μητέρας ν΄αποσύρεται συνήθως, από τον σύζυγο και να στρέφεται στο μωρό. Η ζωή με το νεογέννητο συχνά γίνεται πολύ αγχωτική και η φροντίδα ακόμα και όταν ο πατέρας συμμετέχει,  παραμένει κάτι που καταλαμβάνει πολύ χρόνο και έγνοια μέσα στην καθημερινότητα του ζευγαριού/γονέων.

 

Ποιες όμως είναι οι κυριότερες δυσκολίες στο ζευγάρι που αναφέρουν οι γονείς?

 

Παρακάτω θα παραθέσουμε τις πιο συχνά αναφερόμενες δυσκολίες που μας αναφέρουν τα νέα ζευγάρια,  καθώς και ορισμένους προσανατολισμούς που μπορούν ίσως να φωτίσουν κάποια «μονοπάτια» για να τις διαχειριστείτε.

 

  • Ο/η σύντροφος μου, δεν με βοηθά αρκετά!

Πολύ συνηθισμένο παράπονο ιδίως από τις μητέρες. Νιώθουν να  επωμίζονται πολλά βάρη καθώς πρέπει να διαχειριστούν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνήθειες ύπνου, διατροφής, τυχόν πόνους από την γέννα, αυπνίες, ραντεβού με παιδίατρο, διαχείριση ενός πολύ ζωηρού μωρού δουλειές σπιτιού και τόσα άλλα.

Αν ο σύντροφος δεν δώσει μια στοχευμένη βοήθεια μπορεί η μητέρα να οδηγηθεί σε σωματική και ψυχολογική εξάντληση.

.


Μια σύζυγος ή ένας σύζυγος που νιώθει το βάρος των ευθυνών, χωρίς να το εκφράζει ή όταν το εκφράζει να νιώθει ότι δεν έχει την κατανόηση από το έτερον ήμισυ, αυτό μπορεί να προκαλέσει προστριβές και απομάκρυνση στο ζευγάρι. Σ΄ένα τέτοιο κλίμα δύσκολο  να δημιουργήσουν ένα κλίμα ηρεμίας και αυτο ετερο αποδοχή.

 

  • Το παρήγορο είναι ότι μια διατάραξη στη ζωή του ζευγαριού είναι πολλές φορές αναμενόμενη και αυτή η εμπειρία ανισορροπίας δεν αφορά μόνο εσάς αλλά πολλά ζευγάρια.

  • Ψυχραιμία. Η λέξη κλειδί για να αποδεχθείτε την νέα κατάσταστη και να κατανοήσετε τις αδυναμίες σας τόσο στον εαυτό σας όσο και στον σύντροφό σας. Δεν γεννηθήκατε σουπερ ήρωας.

  • Εκφραση.Ο χώρος του διαλόγου και της συζήτησης σε μια στιγμή χαλαρή θα σας επιτρέψει να ξεδιπλώσετε τις επιθυμίες σας, τους φόβους σας.

  • Προσδοκίες. Πως θα θέλατε να είσαστε σαν γονέας, από τι έχετε ανάγκη, τι φοβόσαστε.Μήπως βάζετε υψηλές απαιτήσεις για τον εαυτό σας και τον άλλο?

  • Αναγνώριση της συμβολής του άλλου. Μέσα στο νέο σας ρόλο δεν διαφαίνονται μόνο αδέξιες κινήσεις, πράγμα φυσικό αφού είσαστε νέοι γονείς, αλλά και οι δεξιότητές σας.

Πως σας φαίνεται να μοιραζόσαστε αυτό που αναγνωρίζετε σαν δεξιότητα στον άλλο; π.χ. ο ή η σύντροφος σας έχει την δεξιότητα να ηρεμεί πιο γρήγορα το μωρό, ή φροντίζει καλύτερα ότι αφορά τις πρακτικές του  ανάγκες ή νιώθει πιο ξεκούραστος να παίζει μαζί του.

 

Πως θα ήταν άραγε αν ο ένας γινόταν ο φυσικός ενισχυτής του άλλου αντί να κριτικάρει ή να κατηγορεί σε μια τόσο σημαντική στιγμή της κοινής σας ζωής.


Το παρόν άρθρο έχει αναρτηθεί στο blog HappyChoice.gr

Comments


bottom of page